Vizier

0492 - 33 50 20

ma/vrij van 08.00 – 17.00

Onderzaai maïs kan niet als rustgewas meetellen

Door Vizier Finance

Op zand- en lössgrond moet één keer in de vier jaar een rustgewas worden geteeld. De onderzaai van een vanggewas bij maïs wordt niet (langer) geaccepteerd als invulling van deze verplichting. Dit is onlangs bevestigd door RVO.

Het rustgewas moet in principe als hoofdteelt worden geteeld. Er zijn tabellen die aangeven welke gewassen als rustgewas gelden. Gewassen die (vroeg) gerooid moeten worden, tellen sowieso niet mee als rustgewas.

Onbemest vanggewas

In één situatie is het rustgewas niet de hoofdteelt. Er kan namelijk gekozen worden voor een korte (groente)teelt of vroeg geoogst gewas, gevolgd door een onbemest vanggewas dat vóór 1 september wordt ingezaaid. De hoofdteelt mag elk gewas zijn. Het vanggewas mag pas na de oogst van de hoofdteelt worden ingezaaid.

Wijziging wetgeving per 1 januari 2024

Dit staat sinds 1 januari 2024 in de Omgevingsregeling, die per die datum is ingevoerd. Daarvoor stonden de bepalingen over rustgewassen in de Uitvoeringsregeling gebruik meststoffen, maar zonder de bepaling dat het vanggewas na de hoofdteelt moest worden ingezaaid. Ondanks dat deze overgang beleidsneutraal zou zijn, heeft RVO nu pas officieel bevestigd dat deze voorwaarde is aangepast.

Er zijn echter gevallen bekend waarbij de onderzaai van een vanggewas in 2024 door RVO wel als rustgewas is erkend, terwijl dit volgens de regels niet was toegestaan. In 2025 moet rekening worden gehouden met de nieuwe uitleg.

Bron:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | 22-04-2025