Vizier

0492 - 33 50 20

ma/vrij van 08.00 – 17.00

Europese goedkeuring opkoopregeling kleine sectoren

Door Vizier Finance

De Europese Commissie heeft een Nederlandse regeling van € 50 miljoen goedgekeurd om veehouders te compenseren voor het vrijwillig sluiten van veehouderijen in natuurgebieden in Nederland. Het doel van de regeling is het verminderen van de stikstofdepositie veroorzaakt door landbouwactiviteiten in overbelaste Natura 2000-gebieden, in het licht van de instandhoudingsdoelstellingen van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het gaat bij deze regeling om veehouderijlocaties met specifieke diercategorieën en nitraatdepositieplafonds die voorheen niet onder de bestaande regelingen vielen. Deze nieuwe opkoopregeling is opgesteld door het vorige kabinet, maar de huidige minister van LVVN wil hieraan wel haar medewerking geven omdat de regeling vrijwillig is.

Directe subsidie, steun maximaal 120% van de subsidiabele kosten
De regeling heeft een looptijd van vijf jaar en staat open voor kleine en middelgrote veehouders in Nederland die vrijwillig en onherroepelijk hun veehouderijlocaties sluiten, waarbij de stikstofdepositie op deze locatie bepaalde minimumniveaus overschrijdt. De steun zal worden verleend in de vorm van directe subsidies en tot 120% van de subsidiabele kosten dekken, inclusief de compensatie voor het verlies aan productiecapaciteit en voor de kosten van de ontmanteling en verwijdering van de productiecapaciteit.

Aanvulling op bestaande beëindigingsregelingen
De regeling is een aanvulling op drie bestaande beëindigingsregelingen (LBV, LBV-plus en MGB) die in mei 2023 en augustus 2024 door de Commissie zijn goedgekeurd om de stikstofdepositie in Natuurgebieden te verminderen. Het gaat om bedrijven met melkgeiten, overig rundvee (zoogkoeien, vleesstieren), konijnen, vleeseenden en vleeskalveren. Kalverhouders kwamen eerder wel in aanmerking voor de Lbv-plus, maar niet voor de Lbv. Veehouders kunnen slechts aan één van deze beëindigingsregelingen deelnemen.

Bron:Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur | besluit | 27-08-2024